„Mesajul nu poate fi considerat spam…” – oh really??

Tot primesc in ultima vreme SPAM-uri (mesaje nesolicitate pe e-mail) care au tupeul sa spuna la sfarsit ca ele nu sunt spam. Si asta ma scoate din sarite. Pe bune.

Pot sa ignor spamurile, am experienta multor ani de ignorat spamurile in spatele meu, dar imi sare mustarul cand vine spamul si incepe sa afirme sus si tare ca el nu e spam nenica, iar eu n-am voie sa-l numesc asa. El e un mesaj comercial perfect legal si corect, primit de mine din pur ghinion, nu fiindca cei care-l trimit ar fi cumparat o baza de date cu adrese de e-mail furate de pe undeva pe net.

Am adresa mea de pe GEEA (asociatia eco) si acum vreo juma’ de an primeam saptamanal un mail care ma imbia sa cumpar ieftin baza de date cu adrese de e-mail, multe si numai bune de spamat. Evident, fiindca primeam mailul, era si adresa mea pe acolo, cine stie din ce articol online furata, fiindca-s sigura ca nu imi dadusem acordul sa fie folosita la asa ceva. Nu m-a interesat, dar se pare ca pe altii da, fiindca de cateva luni incoace tot primesc mailuri cu tot felul de oferte care nu ma intereseaza catusi de putin.

Paregzampl: „GoguDorelUatever Instal Grup, reprezentanta a mai multor producatori din Europa, va ofera solutii complete de inginerie in domeniul instalatiilor”. Asa, si? Ce treaba am eu?

Ce ma enerveaza insa este mesajul de la sfarsitul mailului:

Mesajul nu poate fi considerat spam, deoarece, in acord cu prevederile CANSPAM Act/2003 si Legea nr. 365/2002, contine toate informatiile de contact ale expeditorului precum si modalitatea de a refuza pe viitor receptionarea acestor mesaje. Apreciem si intelegem intimitatea dumneavoatra si ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din greseala la dumneavoatra. Daca doriti sa nu mai fiti contactat de noi pe viitor  va rugam sa dat un reply acestui email cu subiectul DEZABONARE. Va multumim!

Si atat de tare m-au stresat ca am pus mana pe gugle si am cautat. Ce e aia CAN-SPAM act (e intentionat acronimul, nu? adica… traducere: Pot-Sa-Spamez 🙂 ). Si ce spune legea 365/2002. Et voila:

CAN-SPAM act se refera la o lege data in 2003 in America (SUA). Deci… nu reusesc sa imi dau seama cum si in ce parte ma priveste pe mine care locuiesc in Romania si de ce e invocata o lege americana intr-un mail din romania – in romania, scris in romaneste. Daca nu cumva am ajuns provincie americana si nu am aflat eu, trecem peste legea americana si ajungem la cea romaneasca.

Legea 365/2002, revizuita in 2006, spune in ce priveste „comunicarile comerciale”:

Articolul 6 – Comunicarile comerciale
(1) Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.

No, e clar, da? „si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres„. Asa spune in legea pe care o invoca spam-ul. Iar eu nu mi-am exprimat acel consimtamant, nici expres nici altcumva. Nici macar nu m-a intrebat cineva, ca sa ma exprim. Nici n-am dat din cap ca da.

Si-atunci? Cat tupeu sa ai sa justifici un spam (contraventie) cu o lege americana fara relevanta si o lege romaneasca ce spune clar ca ceea ce faci e interzis si e contraventie?

O bucatica din Articolul 22 din aceeasi lege 365/2002 – Contraventii:
Constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei fapta furnizorului de servicii care:
a) efectueaza comunicari comerciale incalcand conditiile stabilite la art. 6 alin. (1) si alin. (2) lit. a)-d);

 

Ia ziceti, ce-mi recomandati sa fac? Ca ignoratul nu prea mai functioneaza.

4 Comments »

 1. 1
  Gabriel Says:

  Omoara-i inainte sa faca pui!!!

 2. 2
  vacitim Says:

  Eu primesc cel putin o data al 2 zile oferte la viagra; dau in scris ca n-am nevoie :))). Cat despre spamurile de pe mailul GEEA cred ca le primim in mare pe aceleasi 😀
  Aveai dreptate azi; e al doilea tip de scriere pe blog după cel cu electrica 😀

 3. 3
  ILUZIA Says:

  vand un E71. nu e spam.


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: