M-am zgait prin telescop

Aseara am gasit acasa un telescop. Tata a vrut sa-mi faca o surpriza, dar aflasem de el inainte sa ajung acasa, de pe facebook, fiindca am o familie internauta si deja tot ce se intampla in curte apare pe fb sau imi este comunicat pe ym cat sunt la serviciu, nu cumva sa pierd vreun eveniment. Ieri deci, parintii mei au imprumutat un telescop in scop de a ne uita prin el si a vedea cerul.

Cerul, desigur, poate fi vazut si cu ochiul liber, dar ce, eu is fraiera? Aia poate face oricine! Ideea de telescop iti da asa o notiune de cercetare savanta. Nu suntem simpli oameni cu capul in nori, sa ne cascam ochii pe cer la stele, ci facem asta stiintific, cu telescopul, studiem, suntem cu doua trepte mai sus de ce-am fost pana acum, clar! 😛

Treaba e ca… telescopul asta a venit cu bunavointa dar fara instructiuni. Si impotriva tuturor asteptarilor, aparitia unui telescop in imediata apropiere nu aduce automat si cunostinte de geografie stelara. Adica si cu si fara telescop, tot nu stiu care-i carul mare, nici macar in ce directie sa-l caut pe cer. Si ca sa nu credeti ca nu m-am straduit deloc, sa stiti ca am cautat cu seriozitate pe net, sa ma documentez, dar rezultatele au fost descurajante.

Asa arata harta de diseara. Daca voi intelegeti ceva … i give up. E o nebunie de constelatii si puncte si nume, dar macar aici sunt desenate frumos, cu liniute si indicatii, dar daca te duci apoi acasa, astepti sa se faca intuneric si ridici ochii pe cer, ceea ce vezi arata cam asa:

Poftim si mai recunoaste-le din memorie!

Ei bine, si stelele toate le poti vedea daca astepti pana trece luna, ca altfel e asa de lumina incat nu vezi decat a 10-a parte din stelele din poza.Iar eu clar ca nu era sa astept pana la 3 dimineata sau cand s-o duce luna sa se culce!

Si toate astea se intampla cu ochiul liber. Acum, intervine telescopul: are cateva rotite de care strangi si invarti ca sa-l aranjezi pe trepied, (cu toate ca nu sta perfect, fiindca-i greu) sau sa-i schimbi focusul, si mai are trei obiective mici, interschimbabile, care nu stiu la ce folosesc si prin ce se diferentiaza. Cert e ca prin nici unul n-am reusit sa vedem vreo stea, oricat ne-am chinuit. Asta si fiindca nu stiam daca e in focus sau nu, ori pe care dintre cele trei obiective sa-l folosim. Ba la un moment dat nu mai eram sigura ca ochiul lipit de lentila era deschis – intr-atat de intuneric vedeam. 😀

Intr-un final ne-am hotarat sa indreptam telescopul spre obiectul cel mai usor identificabil de pe cer. Ceva ce nici macar eu n-as putea confunda…

Luna.

Mare, luminoasa, imposibil de ratat. Pardon?! In telescopul meu nu vrea sa intre nici gadilata!

Am petrecut cateva minute miscand milimetric din telescop, fiindca bucatica de cer vazuta prin el este infima, iar luna era de negasit. Pana la urma, cu ajutor, am reusit sa inhatzam luna si s-o indesam in lentila, luptandu-ne sa nu scape, fiindca aluneca incet-incet in afara obiectivului de cate ori credeai ca poti sa ii vezi cosurile… aa, pardon, craterele. Nu stiam ca luna se misca asa de repede. Sau sa fi fost telescopul care se misca?

 

Cu toate insignificantele probleme intampinate, aflati ca stati la taclale cu cineva care, de-acum, se poate trage de cravata cu Aristarchus, Thales sau Galilei (daca purtau cravata, bineinteles!). N-am stabilit eu vreo teorie despre univers, n-am revolutionat astronomia, nici macar n-am gasit steaua polara, dar am vazut craterele de pe luna cu ochiul meu!  – (intai cu stangul, apoi si cu dreptul)

Totusi mareata realizare nu m-a marcat intr-atat, astfel ca dupa 5 minute de chiorat la luna, alte 15 de ajustat telescopul care nu statea defel cum trebuie, m-am plictisit si am intrat in casa. Se pare ca astronomia nu e menirea mea…

Anunțuri

3 Comments »

 1. 1
  N.Live Says:

  da, dar ai auzit cantecele pasarilor de noapte(minunate dealtfel)si ti-ai mai starnit o curiozitate, ce pasari canta noaptea?deci…bun si telescopul la ceva.
  Oricum ar fi, m-am amuzat teribil citind.Scrie mai des.

 2. 3
  teribilisimo Says:

  daaaa, uitasem de pasarea aia care canta la 11 noaptea. tot nu stiu ce era, dar canta frumos. o fi fost si ea la o petrecere de final de 1 mai si a uitat ca e noapte?


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: