muncitori cosmopoliti si scriitori morti

N-are nici o legatură una cu alta, însă m-am întâlnit cu amândouă azi și m-am gândit să povestesc.

Când mergi pe stradă și treci pe lângă un grup de muncitori care așteaptă să termine unul de spart asfaltul, din experiență, te aștepți la ceva. Și nu aș zice că e ceva de bine. Ori fluierături, ori pâsâituri, ori un „sărumâna”, donșuara, gagica, onomatopee, ceva ca să-ți atragă atenția, să surprindă o privire. Nu înțeleg exact de ce, poate se plictisesc așteptând să treacă ziua, poate au o normă de gagici de fluierat pe zi, poate dacă se uită destule femei la ei se simt împliniți, treaba e că așa fac ei. La fel cum un câine nu poate trece pe lângă un stâlp fără să ridice piciorul, un muncitor nu poate lăsa femeile să treaca fără să îl observe.

În timp dezvolți o imunitate la așa ceva, adică în mod natural când treci pe lângă un șantier sau o schelă nu mai auzi nimic, nu mai întorci capul, nu mai te uiți în sus, nu mai tresari când pornește cineva rotopercutoarea numai ca să îți atragă atenția. Treci pe acolo, înregistrezi ce se aude, dar nu reacționezi în nici un fel.

Azi însă abia am reușit să-mi țin hohotele de râs până câțiva metri mai încolo, când am realizat progresul major al muncitorului român plimbat în anii precedenți prin țări străine: nu mai e „donșuara”, acum se strigă „chiquita”. 😀 :)))

Cât despre scriitorii pomeniți în titlu, tocmai ce-am primit un e-mail de la Liviu Rebreanu. Am avut o ezitare înainte să-l deschid, întrebându-mă oare ce are Liviu Rebreanu să-mi spună mie atât de important încât nu are liniște… ca să nu mai zic de unde știe el mailul meu. Oare-s vești proaste? Nu vreau vești proaste azi. Încă sunt nostalgică după terminarea unui weekend pe care l-aș fi vrut transformat în vacanță prelungită. Oare ma întreabă ce am mai citit în ultimul timp? Dar în afară de Ion am mai citit ceva de Rebreanu? Ei să vezi că omul e supărat că nu-l citesc! O fi apărut recent o carte de-a lui in colecția de la Jurnalul Național și mă întreabă dacă mi-am cumpărat-o? Ca să pun capăt neliniștilor care mă cuprinseseră am deschis mailul.

Eh, era doar o școală din Mioveni… nimic deosebit. Dar pentru siguranță, o să citesc ceva seara asta, cine știe cine-mi va mai scrie pe viitor? Mă aștept la tot felul de scriitori și oameni de seamă ai culturii române. 🙂

Reclame

6 Comments »

 1. 1
  denisa Says:

  Haha..m-am amuzat tare mult cu partea a doua postului desi nici prima nu e de prejos! S-a diversificat vocabularul „validatorilor” de frumuseti locale! „Kiss you babe!” e ce am auzit ultima data!

 2. 4
  fox Says:

  „normă de gagici de fluierat pe zi” =))

 3. 6
  vacitim Says:

  Acum cateva luni am dat add friend pe facebook unei pagini facute in memoria lui Cicero cu citate periodice din opera scriitorului si juristului roman. Am trimis mai departe sugestia celor pe care ii aveam in lista de prieteni si care stiam ca erau interesati de personaj.

  Surpriza: primesc mesaj de la un tip, nu conteaza numele, strain, care imi scrie spunandu-mi ca gluma e buna, dar ca el stie ca a murit Cicero de mult si ca ala de acolo sigur nu e Cicero. Dar, ma aprecieaza pentru incercare :))

  Nu am stiut ce sa ii raspund: adica el chiar se intrebase, macar pentru o secunda ca pagina de facebook era a lui Cicero? :d


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: