O secunda in plus – 1:59:60

Dragilor, muza mea de astazi, alexandra, mi-a dat o veste mare: avem o secunda in plus. Ce facem cu ea?

Stiu, o sa va intrebati -cum ma intreb si eu- „o secunda intreaga?!” si o sa stati un pic pe ganduri sa va dati seama ce puteti face cu atita timp, pina sa ajungeti la concluzia ca va trebuie mai multe detalii. Anume, daca secunda aceea vine in timpul saptaminii in orele de lucru, sau in weekend, sau seara? Ca e clar ca utilizarea secundei difera in functie de asta.

Ei bine, e intr-o zi libera. In prima zi din an. O sa fie 1:59:60 inainte sa treaca la 2:00:00. Si m-am tot gandit ce se poate face in timpul asta. Cred ca am gasit o ocupatie interesanta: sa ne uitam la ceas. Fiindca sigur sigur nici telefonul, nici ceasul de mina, nici pendulul cu cuc, nici ala de la televizor, nici radioul din masina (nici macar pisica desteptatoare care stie mereu sa ma trezeasca cu o ora inainte sa fie nevoie) n-o sa se prinda ca trebuie sa stea o secunda in neant si vor fi toate cu o secunda inainte. Hihihi.

Englezii spun ca anul 2008 este cel mai lung din nu stiu cati ani, fiindca pe linga faptul ca a fost bisect (a fost? nu mai tin minte) are si o secunda in plus. Deci nu numai ca are 86400 de secunde in plus fata de un an bisect, dar si mai mult, are 31622401 secunde in loc de 31622400 ca un an bisect normal. As vrea sa le spun ca sunt prosti. Fiindca pentru mine secunda aia e deja in 2009. Deci anul 2008 nu e mai special decat alt an bisect. De fapt, e special pentru mine, ca na, au fost o gramada de evenimente, dar ca durata nu e deosebit. Tot 31622400 de secunde are. Iar anul 2009, nefiind bisect, are si mai putine. Si mai putine plus una, dar tot nu-s prea multe.

Acum ca am stabilit si cine are dreptate (eu! intotdeauna! – contesta cineva asta?!) poate va intrebati de unde s-a gasit secunda asta sa apara brusc la sfarsit de an? Se pare ca unii stiau de ea, dar au tinut secret si abia acum s-a aflat. Conspiratiile mondiale se intretes in jurul nostru, ca de obicei. De data asta organizatia secreta care adauga secunde in plus, sperind sa nu ne prindem, este Serviciul international de rotatie a Pamântului. Initial am crezut ca sunt aia care dau la pedale ca sa se invarta pamintul, si cum au ametit dind la pedale, nu mai vad bine ceasul si adauga sau scad secunde dupa bunul plac. Adevarul e ca pot, ca asa scrie la regulamentul organizatiei lor secrete. Dar apoi, gandindu-ma mai bine, mi-am dat seama ca nu se poate sa dea ei la pedale. Ce organizatie secreta si conspirativa ar face singura munca de jos? Nuuuu. Cel mai probabil ei supravegheaza munca. Si atunci… cine roteste pamintul?

Auzi intrebare! Pai ar trebui sa stie orice scoler: pamintul se roteste prin forta centrifuga a lui Atlas, titanul care fuge in cercuri cu Pamintul in spate. Sau cu Cerurile in spate… nu mai stiu sigur. E vreun ‘scoler’ pe aici care a citit legendele olimpului sa ma ajute? Oricum, forta de fugit in cercuri e forta centrifuga si fiind cercuri sigur se roteste, deci e clar. Nu? Serviciul international de rotatie a pamintului il supravegheaza pe Atlas cum fuge in cercuri. Si daca Atlas a obosit si a ramas o secunda in urma, trebuie s-o indese pe undeva, ca altfel sigur sigur ne-am da seama la amiaza, uitandu-ne dupa soare si ceasuri cu disc solar, ca lipseste o secunda. Pina si dacii si-ar fi dat seama, ca doar aveau un ceas cu disc la Sarmizegetusa.

De fapt… cred ca de pe vremea lor s-a facut serviciul ala de supraveghere a lui Atlas, ca incepuse asta sa traga chiulul si se vedea ca nu mai coincide umbra de pe disc. Pai clar, zice Marele Observator al Ceasului Solar cu Bat Infipt, suntem cu 3 secunde jumatate inainte decat trebuia sa fim. Trimiteti pe cineva la Atlas si ziceti-i sa alerge mai repede, ca nu se mai poate asa. Cine stie ce se intimpla in 2200 de ani? Mai bine infiintam un serviciu care sa adauge secundele astea care ne lipsesc, ca sa nu se observe.

Bine, unii vad ca au alta teorie. Am citit si eu pe net si am impresia ca mai nou economia e tap ispasitor pentru orice. Uite ce zice nenea care a scris articolul asta: „Odata cu economia, Pamântul însusi îsi pierde din viteza.” Ce sa mai spun? Cred ca mai nou putem zice ca e din cauza crizei mondiale… De-aia avem inflatie la secunde. Tot nenea de mai sus ne pune in tema si cu inflatia asta: „Lumea a început sa lungeasca anii cu câte o secunda din 1972, câteodata chiar de doua ori pe an.” Vedeti?! Vedeeeti? De cand se pregateste criza asta? Si inflatia asta domle, intra in toate domeniile. Pina si in ceasuri!

Altii zic ca n-ar fi nici economia, nici criza mondiala, nici inflatia, ci oceanul. E, hai! Sa dam vina pe ape nenicule, ca se misca pamintul incet! Uite >ce ne spune wikipedia: „Din cauza frânarii rotatiei Pamântului, determinata de maree, durata zilei solare medii creste cu aproximativ 1,7 milisecunde pe secol.” (Asta, am calculat eu, ajunge la 62,0925 secunde pe secol, aproximativ, asa.. hai sa zicem un minut) Un minut pe secol! Incep sa cred ca Atlas ala chiar are nevoie sa fie supravhegheat! Marele Observator al Ceasului Solar cu Batz Infipt avea dreptate, va dati seama ca in 2200 de ani ne lipseau… aaa… hmm… stati un pic… 22,77 de minute!!!!

Haoleo! Deci… 12:17 plus 22,77… deja e trecut de 12 jumate acuma si nici nu am stiut! Trebuie sa ma duc la masa! Voaaai, cat e ceasul si eu n-am mincat inca!

Pa-pa, va las sa va bucurati de secunda in plus de anul viitor. Sa va ganditi la mine in secunda aia! 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: