Cultivare salata verde

Fiindca a fost cea mai amuzanta cautare dupa care s-a ajuns pe blogul meu, am zis ca ma documentez si scriu un articol serios (cat pot eu de serios, nu mi-o luati in nume de rau daca nu-mi iese, intentia conteaza) despre cultivarea salatei. Daca nu stiti despre ce vorbesc, vedeti ultimele doua paragrafe din articolul cu lupul si parul

 Apoi, dragii bunicii, sa incepem… intai asa, din amintiri, salata verde e o planta pe care o mananca orice animal rozator, rumegator, diverse specii de melci si in plus omul. Poate mai sunt si altele, dar astea sunt cele mai  importante. Depinde acum pentru cine cultivam salata verde. In functie de consumator o sa avem diverse abordari. Daca, sa spunem, e pentru niste iepurasi simpatici si pofticiosi, gardul imprejmuitor trebuie prevazut cu o gaura prin care sa poata intra sa o fure. Iepurii nu se simt bine daca o primesc pur si simplu. Chiar am auzit ca ar fi un proverb in rindurile urecheatilor care spune ca salata nu-i buna daca nu-i furata.

 S-ar putea sa nu fie chiar un proverb raspandit, fiindca iepurele care mi l-a spus are tendinta sa inventeze diverse povesti, dar oricum, tot va trebuie o gaura in gard. Si gardul sa nu fie foarte inalt..  in caz ca sunt prinsi la salata, iepurasii nu mai asteapta in sir indian si in ordine perfecta sa treaca prin gaura, ci vor vrea sa sara gardul.

Daca, sa spunem, cresteti salata pentru melci, atunci nu trebuie decat sa o saditi si s-o udati, de restul de ocupa melcii. Ei se pricep la recoltare mai bine decat oricine, si o consuma cruda, asa ca nu trebuie sa le mai duceti nici lamaie, nici sare.

A, cultivarea depinde si de cultivatorul de salate, nu numai de consumator. Am inteles eu din legende stramosesti ca salatele din gradina ursului ar fi fost cele mai grozave salate, asa ca, daca va permiteti, angajarea unui urs gradinar ar fi cea mai buna alegere. Totusi, ursii sunt cam greu de gasit si in plus daca raman fara miere, mai dau iama si in salata, asa ca nu stiu cat e de sigur.

Cel mai bine va explic in ce fel se cultiva si o faceti voi.  Hai sa vedem cum.

Dupa ce trec gerurile si zapezile iernii, se ia un vas mare si intins, se pune pamint in el (daca nu s-a dezghetzat pamintul afara, e cumpara de la florarie) si se baga in casa, fiindca nu stii niciodata cand se intorc gerurile. Se cauta pliculetul pe care l-ai cumparat asta toamna si fiindca nu e de gasit, se cumpara altul peste 4 zile, cand ajungi la supermarket. Intre timp pisica ajunge la pamintul din vas si te trezesti ca ai un strat fin de pamint prin toata bucataria, pe sub aragaz, pe sub frigider si cam pe oriunde pe unde poate ajunge dupa ce l-a aruncat pisica. In acest caz se poarta o discutie calma cu pisica pentru a o face sa inteleaga despre ce e vorba si ca daca nu termina cu imprastiatul pamintului va manca numai salata verde!!!! (desi nu din productie proprie, dar pentru ea, se poate cumpara special)

Sa spunem ca ati ajuns cu pamintul intact pana simbata cand v-ati intors cu semintele. Se desface plicul (cu o foarfeca si cu grija, sa nu imprastiati semintele pe sub frigider, ca apoi o sa creasca salata verde, la cat pamint a ajuns acolo!), se presara semintele in vas si se acopera doar putin. Semintele de salata au nevoie de lumina pentru a germina. (Nu, serios, de data asta, chiar au nevoie de lumina, no joke!)

Dupa vreo doua saptamani de monitorizare atenta in care nimic nu pare sa se fi intamplat, fara sa conteze de cate ori pe zi verificati, ar trebui sa iasa radacinute mici. E momentul cand deja v-ati plictisit de ele, asa ca daca aveti pamant afara ar trebui mutate. Sunt in stare sa creasca si fara supraveghere constanta! Si-asa sunt lenese si n-au crescut deloc pana acum. Se descurca ele si afara, doar e martie! Daca nu va indurati asa, direct, sa le dati afara, poate le obisnuiti cu temperatura de afara scotindu-le cu vas cu tot cateva ore pe zi, timp decateva zile. Doar asa, sa nu se spuna ca nu va iubiti salata – o plimbati, o ocrotiti…

Odata plantate afara, n-au nevoie de mare branza. Ceva pamant cat de cat bun e necesar, daca nu, ursul ala gradinar avea un secret care mai nou se numeste ingrasamint organic. Apa, fiindca au radacinile la suprafata si trebuie udate destul de des si bine, dar sa nu ramana umed prea mult decat daca va plac melcii. Spatiu daca vreti sa se faca mari. Desi… cu cat mai mari sunt cu atat mai putin crude si gustoase, asa ca mai bine mici si bune. Deci inghesuiti-le🙂 Cam 15 cm intre semintele plantate ar trebui sa fie ok.

Umm… si cam doua luni jumate dupa ce le-ati dat afara de tot ar trebui sa fie in floarea varstei, tocmai bune de mancat. Daca va e prea lene s-o recoltati atunci, rusine! Si … daca o mai lasat imult se face amara.

Cred ca asta e tot. V-as da si sfaturi de cum s-o pregatiti, dar cred ca-s altii mai priceputi si mai calificati. Si in plus, am spus ca ma documentez si va spun cum se cultiva, nu cum se mananca. Va descurcati voi in rest.

Sa vina primavara, ca ma pun pe cultivat!

8 Comments »

  1. 1
    Dan Says:

    salata verde, asa cum ii spune si numele, este compusa din doua cuvinte: salata, ceea ce deja in limba romana poate insemna un produs finit, si verde, culoare asociata des cu tineretea si viata (pentru ocupatii de cromatica verdele este rece). in vederea multumirii ochiului oaspetilor sau chiar a celui ce o gateste, se pot consulta reviste de specialitate, carti de colorat (poate chiar cele cu Harap Alb) s.a.m.d. Cat despre gatitul propriu-zis nici eu nu stiu prea multe. ma pricep de minune insa la consumat😀.
    mi-a adus aminte de Cornel Udrea stilul tau de povestire. fain🙂

  2. 2
    teribilisimo Says:

    Deci cu estetica stam bine, cu prepararea mai greu. Crezi ca ar trebui sa pornim un club, al celor care stiu sa sorteze alimentele pe culori?🙂

    Multumesc de aprecieri.🙂
    Acuma, o sinceritate agasanta imi tot da ghionturi sa recunosc ca… sunt_inculta_si_habar_n_am_cine_e_Cornel_Udrea. Am sa caut, parol!

  3. 3
    cuacavete Says:

    of…gajico. nai prea citit tu cum trebe. adica ce salata zici tu acolo e varianta mica si neavut grija de ea.

    in sere, salata se muta de cel putin 3 ori, si nu se creste in pamant ci in bureti umflati cu azotati si alte cacaturi, care sa ne face ochii mai rotunzi si mai vi, cand suntem morti.

    pe de alta parte, intradevar, realizarea unei salate bune, adica inainte sa o consumi, este de o dificultate dificila. tre taiata sau rupta (deja o dilema), tre adaugate alte legume (Alta dilema, ce legume sa punem?), tre adaugat ulei (dilema, de fl suarelui, masline, porum, soia, deja nu mai ie dilema ci cvatrlema), otet (unde avem iarasi un nlema, n tinzand de la 2 in sus: de vin, de alcool, de mere, balsamic) plus dilema (ma opresc din turnat ulei/otet sau nu?).

    deci da…salata este o cheste de o complexitate mult prea complexa, chiar cea mai complexa

  4. 4
    cuacavete Says:

    plus ca, ia vezi, poate au inventat astia praful de salata verde instant

  5. 5
    teribilisimo Says:

    🙂 eu dadeam asa, primii pasi. chiar m-am documentat la cultivarea salatei verzi. si stiam ca se poate si muta😛, dar se muta daca nu vrei s-o recoltezi in doua zile cand ar fi buna de taiat, si vrei sa mai stea buna mai multa vreme, fiindca mutand-o o faci sa creasca mult mai incet o perioada.

    Si azotul in genere ajuta, fiind o planta cu frunze (verzi). De-aia ingrasamantul nu strica niciodata.

    vezi, ca ma pricep! (si e si praf instant, dar e mai buna proaspata…)

  6. 6
    teribilisimo Says:

    ah, si am uitat sa spun ca noi o mancam mai bine cu zeama de lamaie decat cu otzet. si din cauza ca ne place mai mult, dar si pentru ca e mult mai usor sa faci o greseala cu sticla de otet decat cu jumatatea de lamaie.🙂

    si… am invatat de la niste prieteni sa punem si iaurt in salata verde. yummmm.

  7. 7
    cuacavete Says:

    puteti sa puneti si branza.
    si…azotii face bine la plante. porma, in sange face bine la cancer si alte nabadai

  8. 8
    florin55 Says:

    Nu cred ca trebuia atata „filoseala” ptr a explica un lucru de care abunda internet-ul. Poate e o metoda de a -ti face un Blog, sau de a te face cunoscut printre profani. Ar trebui sa nu mai pierzi nopti pentru a-i invata pe cei cunoscatori; ar fi cazul sa-i consulti ( e un sfat prietenesc). O zi buna , si la cat mai multa SALATA dupa sfatul tau .
    P.S. Consulta-ti si bunicii , si o sa-ti dea un sfat pe care sa-l propui. Acelasi


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: